Wat kun jij doen?
Koop alleen nog maar koffie met een keurmerk. In Nederland zijn er 10 grote keurmerken. Door gecertificeerde koffie te kopen toon jij aan dat je solidair bent met de koffieboeren. Keurmerken alleen zorgen niet voor duurzame koffie industrie, om hier te komen moeten alle partijen in de keten hun bijdrage leveren dus ook de handelaars en branders.
Samen zorgen we voor een grote vraag naar duurzame koffie en dit heeft als gevolg dat steeds meer partijen in de keten hun verantwoordelijkheid zullen en moeten nemen.
Waarom zou een koffieboer een keurmerk willen dragen?
Om een keurmerk te mogen dragen ondergaan koffieboeren jaarlijks een audit moeten ze aan verschillende eisen voldoen. Een van deze eisen zijn het toepassen van duurzamere landbouwtechnieken wat zorgt voor een beter milieu, betere leefomgeving maar ook een hogere productie.
Doordat koffieboeren zich aansluiten bij een keurmerk krijgen ze meer mogelijkheden om hen koffieplantage en de opbrengst te verbeteren en krijgen ze meer mogelijkheden om hun koffiebonen te kunnen verkopen voor eerlijke prijzen.
Kwaliteit
Boeren worden geholpen in het verbeteren van hun technieken waardoor zij een hogere kwaliteit koffieboon kunnen produceren. Ze worden hierdoor ondersteund met de juiste kennis en hulpmiddelen.
Prijs
Ze krijgen de beste en de meest eerlijke prijs voor hun koffiebonen en worden zo geholpen in de verkoop.
Onderwijs
Ze krijgen trainingen om hun kennis te verbreden en hun bedrijf en de omgeving klaar te maken voor de toekomst. Kinderen van boeren en arbeiders krijgen de kans om naar school te gaan.
Welke keurmerken zijn er voor koffie?
Voor koffie zijn de belangrijkste keurmerken de Rainforest Alliance en Fairtrade. Naast deze 2 grote keurmerken zijn er nog een aantal koffiekeurmerken, zoals Fair for Life, Climate Neutral Certified, EU-biologisch, EKO, Demeter, Co, Fairtrade Original, Fairglobe.
Rainforest Alliance en UTZ
De Rainforest Alliance is een niet-gouvernementele organisatie en werkzaam in meer dan 70 landen.
Sinds 2018 zijn UTZ en Rainforest Alliance gefuseerd en samen verder gegaan onder de naam Rainforest Alliance. Ze werken hard aan het verbeteren van het certificeringsprogramma, zodat deze voor alle partijen minder complex wordt. Ze helpen boeren in het verbeteren van hun levensonderhoud en arbeidsomstandigheden. Ze creëren meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen en geven toegang tot onderwijs voor kinderen in boerengemeenschappen. Boeren worden opgeleid en krijgen hulpmiddelen tot hun beschikking zodat de koffiebonen uiteindelijk van een nog betere kwaliteit zullen zijn. Daarnaast is het beschermen van de biodiversiteit is een belangrijk onderdeel van dit keurmerk.
Fairtrade
Het keurmerk is opgericht door de Nederlandse Max Havelaar en is uitgegroeid tot een van de grootste keurmerken voor de voedingsindustrie. Ze werken in 30 landen en er zijn meer dan 1,7 miljoen boeren aangesloten. Het keurmerk houdt zich bezig met milieuaspecten die gericht zijn op het behoud van een natuurlijk ecosysteem, bodemkwaliteit en de impact op de omgeving. Telers krijgen gegarandeerd een vast minimumprijs. Er wordt zorgvuldig omgegaan met de rechten en de gezondheid van de arbeiders. Kinder- en dwangarbeid is verboden en de werkomgeving moet veilig zijn.
Eccellente koffiebonen dragen het keurmerk Rainforest Alliance en UTZ
Jij maakt het verschil!