"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302995\/themes\/182832\/v\/2171145\/assets\/author2.jpg?20240104153102"

Hoe maak je de beste melkschuim met een stoompijpje?

8 Augustus 2024
Hoe maak je de beste melkschuim met een stoompijpje?
Daniel
Daniel
Expert
Benieuwd naar hoe je kunt genieten van een heerlijke cappuccino of latte macchiato met het stoompijpje van je koffiemachine? Wij leggen je graag uit hoe jij deze koffiespecialiteiten maakt in 3 eenvoudige stappen. Met een stoompijpje heb je veel invloed op de temperatuur en dikte van het melkschuim. Met een beetje oefening kun je al genieten van de lekkerste koffiespecialiteiten!

Een goede cappuccino bestaat uit melkschuim, warme melk en espresso. De ideale verhouding is evenredig verdeeld over alle onderdelen, dus 1/3 melkschuim, 1/3 warme melk en 1/3 espresso. Doordat het melkschuim iets inzakt na het opschuimen krijgt je automatisch een deel warme melk en een deel schuim.

 

Voorbereiding: gebruik de juiste melk & melkkan

In ons blog 'Met welke melk maak je de beste cappuccino?' lees je welke melk je het beste kunt gebruiken voor het maken van je cappuccino of latte macchiato. Een volle romige melk zorgt voor het beste resultaat. Je kunt de melk opschuimen in een koffiemok, maar voor het beste resultaat raden wij een RVS melkkannetje aan. Je hebt eenvoudige melkkannetjes van bijvoorbeeld HEMA voor minder dan 10 euro, tot luxere varianten waarbij je ook de temperatuur van de inhoud kunt aflezen.

 

Stap 1: vul het melkkannetje

Vul het melkkannetje tot de helft met melk, houdt er rekening mee dat er lucht in de melk komt waardoor de melk 'omhoog' komt. Wanneer je voor meer dan de helft melk gebruikt zal de melk overstromen, dit wil je graag voorkomen.

 

Stap 2: opwarmen & melk opschuimen

Zorg dat je koffie- of espressomachine is ingeschakeld en klaar is voor gebruik. Druk op de knop voor de stoomfunctie, de machine warmt nu op. Houd het melkkannetje met de melk onder het stoompijpje, zodat het uiteinde van het stoompijpje zich ruim in de melk bevindt. Wanneer de stoomfunctie is opgewarmd zet je de stoomknop om van '0' naar 'I'. Er wordt nu hete lucht in de melk geblazen.

Beweeg het kannetje heen en weer, of houd het kannetje schuin zodat de melk goed opwarmt. Je hoort een sissend geluid en de melk begint wat te pruttelen, goed bezig! Je bent klaar met opschuimen wanneer de melk een temperatuur van 70 graden Celsius heeft bereikt. Heb je geen melkkannetje waarmee je de temperatuur kunt aflezen? Voel dan voorzichtig aan de buitenkant van het melkkannetje, wanneer deze te heet is om vast te houden is je melkschuim gereed. Zet de stoomknop terug van 'I' naar '0', haal vervolgens het melkkannetje onder het stoompijpje vandaan en haal de machine uit de stoomfunctie.
>> Bij een DeLonghi Magnifica S druk je hiervoor op een koffieknop.

 

Stap 3: toevoegen van de espresso

Wist je dat er twee manieren zijn om je cappuccino af te maken?

1: eerst melk dan koffie
Dit is de meest makkelijke manier. Zo wordt het ook gedaan in koffiemachines die een geïntegreerd melksysteem of melkkannetje hebben. Je giet de opgeschuimde melk in een koffiemok of koffieglas en zet hierboven op één espresso. Voilà, tijd om te genieten van een heerlijke cappuccino!

2: eerst koffie, dan de latte (art)
Bij deze manier zet je na het opschuimen van de melk eerst een espresso in je cappuccino mok of glas. Vervolgens tik je een paar keer met het kannetje op het aanrecht zodat de melk naar beneden zakt en het schuim omhoog. Je walst de melk heen en weer om eventuele grote luchtbellen er op deze manier uit te halen. Vervolgens giet je de opgeschuimde melk op de zojuist gezette espresso. Hierbij kun je de melk zo gieten dat er vormpjes ontstaan (latte art).

 

Reinigen van het stoompijpje

Wanneer je klaar bent met het zetten van cappuccino's is het belangrijk om het stoompijpje direct schoon te maken. Zo voorkom je dat melkresten en bacteriën zich ophopen, dit heeft namelijk een negatief effect op je volgende cappuccino.

 

Reinig het stoompijpje eenvoudig in twee stappen:

Stap 1: neem de buitenkant van het stoompijpje af met een schone (vochtige) keukendoek.
Stap 2: spoel het stoompijpje kort door met heet water.

Heb je last van melkresten? Neem dan alle onderdelen van het stoompijpje van de machine en laat deze circa 15 minuten weken in een oplossing van 500 ml  lauw water en 25 ml Eccellente Melksysteem Reiniger. Spoel de onderdelen vervolgens af onder stromende kraan en plaats ze terug aan je machine.

 

Hoe maak je een latte macchiato?

Een latte macchiato verschilt maar weinig van een cappuccino, zo is het bereiden ervan net zo gemakkelijk. Het grote verschil zit hem in de hoeveelheid melk en hoe je de melk toevoegt. Bij een latte gebruik je simpelweg meer melk dan in een cappuccino. Daarnaast verschilt de manier van bereiding. Bij een cappuccino zet je officieel eerst de espresso waarna je de opgeschuimde melk toevoegt, bij een latte macchiato voeg je juist de espresso toe aan de opgeschuimde melk. De latte is dus nog romiger dan de cappuccino, zo geniet je nog meer van de melk en is de koffiesmaak minder sterk aanwezig.